Laatste riffelarij van België sluit maar erfgoed Ateliers Bonte blijft bewaard dankzij unieke samenwerking

Met de sluiting van Ateliers Bonte verdwijnt binnenkort de allerlaatste riffelarij van België. ​ Maar het uitzonderlijke erfgoed van dit unieke Leuvense familiebedrijf gaat niet verloren. Dankzij een nauwe samenwerking tussen het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE), het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), Erfgoedcel Leuven, het Rijksarchief Leuven én Roger Bonte zelf, wordt zowel het bijzondere familieverhaal, het zeldzame ambacht als het volledige bedrijfsarchief veiliggesteld.

In 2024 verscheen al een minidocumentaire over het riffelen - het met uiterste precisie snijden van groeven in metalen maalrollen voor onder meer koffie- en graanmolens. Die film geeft een unieke inkijk in het zeldzame ambacht dat drie generaties lang in het atelier Bonte werd beoefend. Nu is er een nieuwe mijlpaal: het volledige bedrijfsarchief van Ateliers Bonte is ondergebracht in het Rijksarchief Leuven, waar het duurzaam bewaard wordt.

Het archief is een waardevolle bron voor wie industrieel erfgoed, techniek of bedrijfsnetwerken onderzoekt. Het bevat honderden plannen en technische tekeningen van industriële maalderijen, brouwerijen en mouterijen uit heel België. Het is bovendien een zeer volledig bedrijfsarchief waarvan de belangrijkste reeksen brieven, facturen en kasboeken van de beginperiode rond 1906 tot vandaag intact zijn. Daarnaast toont het hoe internationaal de expertise van Roger Bonte gewaardeerd werd.

Ook de vakmatige evolutie van Ateliers Bonte wordt zichtbaar: van drooginstallaties voor pannenfabrieken en steenbakkerijen, over natte maalstellen voor de chemische industrie, tot de latere specialisatie als riffelarij. Een indrukwekkend palmares voor een klein atelier in hartje Leuven.

Het ambacht van het riffelen wordt vandaag nog maar door enkele vaklui in Europa uitgeoefend. In België was Roger Bonte een van de allerlaatsten met deze expertise. Na decennia van toewijding gaat hij binnenkort met pensioen. Bedrijven vrezen dat ze nu voor onderhoud beroep moeten doen op buitenlandse vaklui.

​De documentaire ‘Ateliers Bonte: de laatste riffelarij’ is te zien via www.erfgoedcelleuven.be/documentaire-bonte of op het YouTube-kanaal van Stad Leuven.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Bert. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van zijn activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres

Bert Cornillie
Kerkstraat
3010 Kessel-Lo