Heel wat kinderen kampen met sociale en emotionele moeilijkheden. Soms kan speltherapie (kinderpsychotherapie aan de hand van spel) dan helpen. De delicate processen in de spelkamer en het beroepsgeheim van de therapeut maken het moeilijk om te tonen hoe het er in zo’n therapie aan toegaat. Daarom organiseren de Bib Leuven en Praxis P van 30 september tot 12 oktober de unieke tentoonstelling 'Luistervinken aan de spelkamer' in de Bib Leuven Tweebronnen. Ook geven Nicole Vliegen en Jozefien DeBoel op dinsdag 1 oktober de gratis lezing 'Naar de kindertherapeut'. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheidszorg.
Van 30 september tot 12 oktober biedt de innovatieve tentoonstelling 'Luistervinken aan de spelkamer bezoekers een bijzondere inkijk in de wereld van speltherapie voor kinderen. Omdat het beroepsgeheim geen open-deur momenten toelaat, zochten de therapeuten van Praxis P een originele manier om toch een glimp van deze therapeutische ruimtes te tonen in klank en beeld. Dankzij deze creatieve invalshoek is informatie over speltherapie nu gratis toegankelijk voor iedereen die er meer wil over weten.
De tentoonstelling toont tien zorgvuldig uitgekozen speelgoedelementen die typerend zijn voor de spelkamer van een kindertherapeut. Podcastmaker Anke Van Meer creëerde samen met de therapeuten de spelkamerverhalen en maakte er meeslepende geluidsfragmenten bij. Via luisterzuilen wordt het publiek ondergedompeld in de wereld van de kinderpsychotherapie. Je maakt er kennis met de ervaringen van kinderen tijdens speltherapie en krijgt een idee van hoe moeilijke of traumatische ervaringen via deze vorm van psychotherapie kunnen worden verwerkt.
Aansluitend bij de expo is er in de Bib Leuven Tweebronnen op dinsdag 1 oktober om 19.30 uur de lezing 'Naar de kindertherapeut'. Tijdens deze lezing bespreken kindertherapeuten Nicole Vliegen en Jozefien DeBoel van Praxis P het proces van kindertherapie. Ze leggen uit hoe kinderpsychotherapie werkt bij kinderen met emotionele problemen en met traumatische ervaringen, en welke rol spelen, tekenen en vertellen daarin hebben. Ze vertellen ook over de taal die ze hanteren om met kinderen en ouders te spreken over ‘in therapie gaan’. Er is ruimte voor vragen en interactie, zodat ouders, leerkrachten, en opvoeders meer te weten kunnen komen over hoe ze kinderen in moeilijke omstandigheden kunnen bijstaan.