Zaterdag 7 september stelden bewoners uit de Bierbeekstraat en de Pleinstraat 'Rondom de Pleinstraat. Een buurt met Pit' voor. Het is al de 14e publicatie in de reeks Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld. 'Rondom de Pleinstraat' is te koop voor 7 euro in de buurt, bij het Stadsarchief en Visit Leuven of online.
Voor Straathistories bijten buurtbewoners zich vast in de geschiedenis van de eigen buurt. Ze trekken naar het Stadsarchief, interviewen buren en oud-buren en duiken in oude fotoalbums met als resultaat een prachtige publicatie boordevol grote én kleine verhalen. Straathistories zorgt zo dat buren elkaar beter leren kennen, betekenisvolle gesprekken voeren en dat er nieuwe banden worden gesmeed tussen bewoners van verschillende generaties, met het verleden van hun wijk als brug.
Tussen Tiensepoort en Parkpoort
De 14e editie van Straathistories gaat over de wijk tussen de Tiensepoort, de spoorweg, de ring en Parkpoort met de stadsbegraafplaats en Philipssite als grote landmarks. De buurtbewoners voerden uitgebreid onderzoek en ontdekten daarbij dat hun buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog een echte broeihaard van verzet was, met de familie Daman als bekendste verzetslieden. De publicatie bevat dan ook een uitgebreid hoofdstuk over deze episode, inclusief persoonlijke getuigenissen.
Ook de huidige Philipssite, die evolueerde van vliegveld via de Philipsfabriek tot kantoorgebouwen en Sportoase, komt uitvoerig aan bod, net als het rijke handelsverleden en het buurtleven, met burenhuis De Pit als spil. De 40e verjaardag van De Pit was overigens de aanleiding voor het Straathistoriesboekje over deze wijk.
Een Straathistories voor jouw buurt?
Buurtbewoners van de Voorzorgstraat en Ten Wijngaard werken intussen ook aan een Straathistories. Wie zin heeft om ook samen met enkele buren in het verleden van de eigen wijk te duiken, kan contact opnemen met de Erfgoedcel.