Sportimonium, het sport- en olympisch museum, strijkt van 22 maart tot 5 mei 2025 neer in de sportoase aan de Philipssite in Leuven met een pop-up expo over het olympische nummer bij uitstek. Ter gelegenheid van de European Running Championships Brussel-Leuven neemt deze expo je mee op een boeiende reis door de wereld van de marathon.
De wedstrijd, met zijn iconische afstand van 42,195 kilometer, dankt zijn naam aan de Slag bij Marathon in 490 v. Christus. Het is een loopnummer dat blijft evolueren en voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. In de marathon gaat het niet alleen over snelheid, maar ook over doorzettingsvermogen, moed en kracht. De gratis pop-up expo Marathon. 42,195 km voor iedereen loopt nog tot 5 mei in Sportoase Leuven.
Met het EK Running in aantocht, zijn de laatste maanden overal in de stad mensen aan het lopen, vaak in groepjes. Iedereen die de EK-sfeer nu al wil opsnuiven is dus welkom in Sportoase. De expo is overigens niet alleen de perfecte aanloop naar het EK Running, maar ook naar de Erfgoeddag op 26 en 27 april. Die staat immers in het teken van sport en spel.
Marathon en België
Doorheen de tijd heeft de marathon zich wereldwijd verspreid. Ook ons land schreef marathongeschiedenis. Zo was de marathon tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen 555 meter langer dan de standaardafstand van 42,195 kilometer. Dit was de langste marathon uit de geschiedenis. Talrijke Belgische atleten leverden opmerkelijke prestaties in deze discipline. Van Etienne Gailly, die brons behaalde op de Olympische Spelen van 1948, tot Bashir Abdi, die tijdens de vorige Olympische Spelen in Parijs een mooie zilveren medaille veroverde.
Daring Club Leuven en de marathon
Ook Daring Club Leuven heeft bijgedragen aan deze legendarische geschiedenis. De club, in 1943 opgericht onder een andere naam, heeft sindsdien talloze atleten voortgebracht die nationale en internationale successen behaalden. Gaston Roelants, Miel Puttemans, André Dehertoghe, Ivo Vandamme en Fred Vandervennet zijn bekende namen in de atletiek.
Bij de vrouwen kwam de marathon later op gang omdat ze lange tijd uitgesloten waren van deelname. Maar Belgische vrouwelijke lopers zoals Mieke Gorissen, Magda Ilands, Marleen Renders, en recent Hilde Dosogne zorgden ondertussen voor ook een rijk vrouwelijk Belgische marathonlandschap.