Leuven is een stad van 103.000 inwoners én de thuis van 171 nationaliteiten. Maar wat maakt dat we ons (ergens) thuis voelen? Erfgoeddag, op zondag 21 april, toont wat ‘thuis’ betekent in erfgoedcollecties en verschillende culturen. Van verhalen van nieuwkomers door de eeuwen heen tot een Ethiopische koffieceremonie aan de Leuvense stoof, van dansen met de beiaard tot een grote Potluck-Picknick.
Waar mensen zijn, vind je cultureel erfgoed. Het thema ‘Thuis’ van deze editie van erfgoeddag zet dit menselijke aspect in de kijker. Zondag 21 april wordt dus een ideale dag om elkaars erfgoedverhalen te ontdekken en te delen. Ik nodig iedereen uit om het samen te komen meemaken op tien locaties, van Tweebronnen tot Abdij van Park tot Wijgmaal.
Collectief en fit de Erfgoeddag starten kan om 10 uur met een sessie Ba Dua Jin, een meer dan duizend jaar oude vorm van Chinese yoga, begeleid door Nihao Leuven op het binnenplein van Tweebronnen. ‘s Middags is iedereen welkom om in de Abdij van Park een picknickdeken te spreiden en mee te doen aan een grote potluck. In de namiddag kunnen we met z’n allen dansen op wereldmuziek op het Hooverplein, begeleid door de beiaard. Het wordt een dag om niet te missen.
Thuiszoekers
Al vanaf de 14e eeuw komen mensen naar Leuven op zoek naar een thuis. Het Stadsarchief belicht in een expo verschillende verhalen van nieuwkomers door de eeuwen heen: van Costa-Ricaanse studenten, Spaanse vluchtelingen, Zwitserse oorlogsreporters tot Marokkaanse circusartiesten. De leeszaal van het Stadsarchief wordt omgetoverd tot een gezellige stadsliving die naast de bronnen en verhalen over vroeger, ook plaats maakt voor verhalen en objecten van nieuwkomers vandaag.
Als reuzenvriendelijke gemeente biedt Leuven ook een thuis voor de Leuvense reuzen: speciaal voor Erfgoeddag staan er een aantal opgesteld in Tweebronnen.
Zoals het thuis klinkt…
Welke muziek geeft een thuisgevoel? Voor de Poolse school in Leuven is dat bijvoorbeeld de Polonaise. Beiaardier Philippe Beullens speelt een multicultureel programma op de universiteitsbeiaard. En daar zal op Erfgoeddag op gedanst worden. Reuzin Filipiniana opent de dansvloer op het Hooverplein op het Filipijnse nummer ‘Anak’. Daarna danst de Poolse school hun Polonaise samen met het publiek. Ze doen een warme oproep om te komen meedansen! Nog meer wereldse muziek klinkt in de Abdij van Park met een free podium van de Leivese Joorzangers tot het Koerdische HEVI, en een concert van Home Songs op de Vredesbeiaard.
Dat bepaalde klanken je net wel of niet een thuisgevoel geven, ontdek je tijdens een klankenexpo van MATRIX in Tweebronnen, waar je jezelf ook kan trakteren op een klankmassage.
Aan tafel en KUlinair
Ook eten zorgt voor een warm huiselijk gevoel. Vroeger zat men rond de Leuvense stoof om te koken, eten en te babbelen. In het Atrechtcollege staat deze stoof centraal voor verhalen over vroeger en nu. Als afsluiter volgt een Ethiopische koffieceremonie.
‘Aan tafel!’ is ook de naam van de gloednieuwe expo in Museum PARCUM die de eetgewoontes en tradities bij moslims, joden en christenen naast elkaar zet.
In KUlinair in de universiteitsbibliotheek tonen verschillende objecten uit de universitaire collecties dan weer hoe onlosmakelijk eten en drinken verbonden zijn met de geschiedenis van de universiteit. Van indrukwekkende taarten op banketten, goedkope maaltijden in studentenrestaurants tot (lauw) bier op cantussen: de universiteit kent vele culinaire gebruiken en tradities.
Op wandel
Liever een wandeling? Ooggetuigen nemen je mee langs de ‘geheime’ plekken waar de Leuvense Undergroundscène zich thuisvoelde tussen de jaren 1980 en 2015. Stap mee langs enkele Leuvense moskeeën en andere sporen van de islam in Leuven. Of ontdek meer over de Leuvense gangen. En liefhebbers van natuur en beestjes kunnen hun hart ophalen in en rond hoeve Langenbos in Wijgmaal.