Op bezoek: knappe expo 'RajLeuven' in Lokaal Dienstencentrum Edouard Remy

Dit weekend bezocht ik de knappe expo ‘RajLeuven’. De kunstwerken van Raj lonen de moeite: ze zijn kleurig, schetsen hoe hij in de wereld staat, in verbinding met plaatsen en mensen. De totstandkoming van de expo is ook een voorbeeld van verbinding. Via yoga-lessen in het Lokaal Dienstencentrum Remy kwam Raj in contact met coördinator Daan, die enthousiast inging op het voorstel om een expo te verwelkomen. Raj is een netwerker. Hij bracht naast zijn sympathieke familie ook de kersverse Indische ambassadeur en andere Indische gasten naar de Remy. Het publiek was een mooie mix.

Raj’s levensverhaal is uiterst boeiend. Hij spreekt naast Tamil en Hindi, ook Engels, Nederlands, Arabisch... Een echte International! Hij kreeg als ingenieur een aanbod van een Belgische zakenman op handelsmissie. Zo kwam Raj 40 jaar geleden in Leuven terecht. Hij vertelde mij ook over zijn vele werkjaren in Syrië.

Toen hij onze stad voor het eerst verkende, was hij diep onder de indruk van onze prachtige historische gebouwen en rijke architectuur. Een van zijn favoriete plekjes is Abdij van Park, waar hij graag wandelt en tot rust komt. Maar hij doet er ook inspiratie op voor zijn kunstwerken. Sinds 2009 volgde hij opleidingen ‘schilderen’ en ‘beeldhouwen’ aan de Academie SLAC. Nu hij met pensioen is, wandelt Raj ook veel. Hij zoekt mooie plaatsen op in onze stad of geeft rondleidingen aan Indische gasten doorheen Leuven. Het levert hem soms wel tot 200.000 stappen per maand op. 

Raj is vol lof over onze stad. Hij heeft veel zien veranderen doorheen de afgelopen 40 jaar. “Het Ladeuzeplein, het stationsplein… De stad is volwassen geworden, net als wij”, vatte hij het een tijdje terug nog samen. Ook de transformatie van de eeuwenoude Abdij van Park vindt hij bijzonder mooi. Raj en zijn gezin zijn hindoe. Toch steken zijn vrouw en dochter regelmatig een kaars aan in de Abdij. 

Gesprekken met mensen zoals Raj maken me gelukkig. Om heel uiteenlopende redenen. We delen interesses zoals taal, beweging en natuur, en dat is altijd fijn. Maar wat me het meeste raakt, is de vaststelling hoeveel we als stad terugkrijgen van onze inwoners. Hij heeft niet uitsluitend op professioneel vlak de gemeenschap een dienst bewezen, maar – en misschien nog veel belangrijker – ook daarbuiten. Door met trots elke dag ambassadeur van onze wondermooie stad te zijn binnen de Indische gemeenschap, door zijn creativiteit in te zetten om via kunst cultuur dichter bij mensen te brengen, door warmte terug te geven voor de kansen van 40 jaar geleden. 

Raj en mijn bezoek aan zijn expo maken mij een uiterst tevreden schepen van cultuur, senioren en deeltijds kunstonderwijs. Ook al omdat dit net is waar we met Vooruit Leuven aan werken: een stad die verbindt, kansen creëert en talenten stimuleert. Dat zal altijd onze inzet blijven, en daar werk ik maar al te graag aan mee!

Toen ik als schepen startte, besloot ik gretig evenementen bij te wonen en zoveel mogelijk verenigingen binnen mijn bevoegdheden een bezoekje te brengen. Om mij in te werken, maar ook om de verschillende mensen die deze fijne organisaties trekken te ontmoeten. We zijn in Leuven gezegend met een rijk en divers verenigingsleven, en een persoonlijk bezoek is ideaal om kennis te maken. Wil je graag dat ik ook eens langskom bij jouw vereniging? Laat het dan zeker weten via info@bertcornillie.be

Bezoek deze expo nog tot 30 september in LDC Edouard Remy (Andreas Vesaliusstraat 10, 3000 Leuven).

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Bert. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van zijn activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres

Bert Cornillie
Kerkstraat
3010 Kessel-Lo